Kiezen tussen een printer die een inkttank gebruikt of inktcartridges kan overweldigend zijn. Hier lees je hoe je de beste koopbeslissing kunt nemen.

Wist je dat de gemiddelde gebruiker van inktpatronen bijna evenveel uitgeeft aan zijn eerste set vervangende inktpatronen, als aan zijn printer?

Een voorbeeld: de HP DeskJet 3760 Inkjetprinter printer is een populaire goedkope optie. Eén hoog volume originele HP DeskJet 3760 zwarte inktcartridge kost ?31,57* en ?én hoog volume originele driekleurencartridge kost ?35,78. Dat is ?67,35 om ?én set inkt voor deze printer te vervangen! Na aankoop van je eerste set vervangingscartridges heb je al meer uitgegeven aan inkt dan aan de printer zelf.

Inkttankprinters zijn ?én manier waarop je de printkosten kunt verlagen. In plaats van inktpatronen gebruiken deze printers inktflessen en een tanksysteem om af te drukken, waardoor ze veel voordeliger zijn dan je standaard inkjetprinter.

In dit artikel behandelen we de voor- en nadelen van beide printertypes, zodat je een slimme aankoop kunt doen.

Korte kanttekening - een veel voorkomende misvatting is dat een inkjetprinter een inkttankprinter is. In feite zijn zowel inkttankprinters als inktpatroonprinters inkjetprinters, omdat ze allebei hetzelfde functioneren. In het vervolg van dit artikel zullen we naar elke printer verwijzen als inkttank- of tankprinter, en als inktpatroon- of cartridgeprinter.

Wat is het verschil tussen een inkttankprinter en een inktpatroonprinter? 

Inkttanksysteem printers bevatten een hervulbare tank in tegenstelling tot lege slots voor je inktpatronen. Dit hervulbare tanksysteem omvat het gebruik van inktflessen om hem te vullen. Inkttanks bevatten veel meer inkt dan je standaard inktpatroon en drogen minder snel uit.  

Dat komt omdat het continue inkttoevoersysteem van tankprinters de inkt via een luchtdichte buis naar de printkop brengt, zodat de inkt na verloop van tijd niet uitdroogt. 

In tegenstelling tot inktpatronen die al een ingebouwde printkop hebben en eerder uitdrogen als die niet voortdurend gebruikt wordt. Toch moeten beide soorten printers minstens eens in de paar weken gebruikt worden om de printkoppen geprimed te houden zodat ze niet uitdrogen.

Een inkttankprinter kost vooraf meer. Het voordeel is dat de kosten per pagina lager zijn, omdat navulflessen aanzienlijk goedkoper zijn dan cartridges. 

Inkttanks bevatten genoeg inkt om duizenden pagina's af te drukken voordat ze moeten worden bijgevuld. Behalve dat ze meer pagina's afdrukken, hebben inktgebaseerde printers ook lagere kosten per pagina, waardoor ze efficiënter zijn dan printers met cartridges.

Aan de andere kant zijn printers met inktpatronen in eerste instantie goedkoper, maar op de lange termijn duurder in het gebruik door de hogere prijzen van de inktpatronen en de inefficiënte paginaopbrengst.

Inkttankprinters

Voordelen

  • Vervangingsinkt kost veel minder 
  • Langer ononderbroken printen - inkt hoeft niet zo vaak vervangen te worden 
  • Inkttankprinters hebben meestal genoeg inkt om een paar duizend pagina's af te drukken
  • Milieuvriendelijker - minder afval van weggegooide cartridges

Nadelen

  • Initiële kosten - inkttankprinters kosten een paar honderd euro meer in aanschaf (in vergelijking met inktpatroonprinters met vergelijkbare functies) 
  • Bulk inkt - voor wie niet zo vaak print is de overtollige hoeveelheid inkt geldverspilling
  • Inkttanks kunnen uitdrogen als ze niet regelmatig worden gebruikt

Kortom: Inkttankprinters zijn het beste voor gebruikers van thuis- en kantoorprinters die in hoge volumes in kleur willen printen tegen lage kosten per pagina.

Inktcartridgeprinters

Voordelen

  • Inkcartridge printers zijn over het algemeen goedkoop vergeleken met inkttank printers
  • Inkcartridge vervanging is vrij eenvoudig
  • Er zijn goedkope huismerk cartridges verkrijgbaar

Nadelen

  • Hoge afdrukkosten - vervanging van inktpatronen is duur, waardoor de kosten per af te drukken pagina stijgen
  • Inktpatronen zullen eerder uitdrogen als de printer niet vaak wordt gebruikt

Kortom: Printers met inktpatronen zijn het beste voor incidentele gebruikers van thuiskantoren die in kleur willen printen en niet vooraf veel geld willen uitgeven aan een printer.

Dus, wat is beter? Inkttank of inktpatroon? 

Het hangt ervan af hoeveel je van plan bent de komende jaren af te drukken. Als je dat hebt uitgezocht, zul je de aanloopkosten van de inkttankprinter versus de inktpatroonprinter willen overwegen. 

Bij het vergelijken van de initiële kosten van printers met een tank en printers met een cartridge, moet je ervoor zorgen dat ze vergelijkbare functies hebben. 

.

Je wilt ook weten hoeveel het kost om de inkt van elke printer te vervangen. Controleer ook de page yields, of het aantal pagina's dat uit een tank of cartridge kan worden geproduceerd.

Van daaruit kun je je cpp of kosten per pagina bepalen. De kosten per pagina zijn eenvoudigweg het bedrag dat het kost om ?én pagina af te drukken. Dit kun je bepalen met de volgende vergelijking: kosten van inkt ? paginarendement = kosten per pagina.

Dus als je printer met inkttank tot 2000 pagina's per navulling kan afdrukken, deel dan de kosten van de inktfles door 2000, en je hebt je kosten per pagina.

Bijvoorbeeld, een Epson?   T664140 EcoTank? zwarte inkt navulfles heeft een gemiddelde prijs van ?5,45 en levert tot 4500 pagina's op. ?5,45/4500 pagina's = ? 0,0012 per geprinte pagina.

Op dezelfde manier, als je de prijs van de inktpatroon deelt door de pagina-opbrengst, krijg je de kosten per pagina voor de printer met inktpatroon. Van daaruit kun je bepalen welke printer je in totaal meer zal kosten, en of een inkttankprinter het waard is om in te investeren.  In bijna alle gevallen zullen inkttankprinters lagere kosten per pagina bieden in vergelijking met een inktpatroonprinter.

Andere manieren om te besparen

Als je je printkosten nog meer wilt verlagen, is huismerk een geweldige manier om te besparen. Hier bij Inkentonervoordeel.nl bieden we kosteneffectieve compatibele inkt voor bijna elke populaire inkttank en inktpatroonprinter op de markt. Kijk hoeveel je kunt besparen op inktentonervoordeel.nl

Conclusie

Samenvattend zijn inkttankprinters vooraf duurder, maar goedkoper in gebruik en beter geschikt voor gebruikers die vaak printen. Inktpatroonprinters zijn goedkoper, maar het vervangen van inktpatronen is dat niet. Dus gebruikers die weinig afdrukken kunnen de laatste nog steeds een betere optie vinden.

Al met al moeten printergebruikers de printerprijs, printerfuncties, cartridgeprijs, kosten per pagina vergelijken en hun printbehoeften afwegen om de beste beslissing te nemen.

Nu je het verschil weet tussen een printer met inkttank en een printer met inktcartridges, en hun voor- en nadelen, kun je een weloverwogen beslissing nemen tussen de twee.

Als deze gids voor het kiezen tussen een inkttankprinter en een inktcartridgeprinter je heeft geholpen, laat het ons dan weten in de reacties hieronder. En vergeet niet te vermelden voor welk type printer je gekozen hebt en waarom!

*Alle genoemde prijzen waren geldig op 7 maart 2023.