Uw inktcartridges op de juiste manier behandelen en installeren is geen  exacte wetenschap, maar het kan u helpen geld te besparen en uw printer gelukkig en gezond te houden. Een paar eenvoudige stappen bij het vervangen van inktcartridges maken een enorm verschil dat resulteert in een betere afdrukkwaliteit en inkt die langer meegaat, en ook ergernissen zoals verstopte printerkoppen voorkomt.

Behandeling van uw inktcartridge voor de installatie.

Voordat u een nieuwe inktcartridge in uw printer installeert, moet u hem zeker inspecteren. Schud de cartridge voorzichtig of tik er een paar keer mee op een hard oppervlak om de inkt voor te bereiden. In het ideale geval doet u dit VOORDAT u de beschermende tape verwijdert. Anders loopt u het risico dat u overal inkt morst ... een smerige en dure blunder.

Uw volgende stap hangt af van het type inktcartridge dat u installeert. De meeste inktcartridges hebben een plastic treklipje dat het ontluchtingsgaatje bedekt, of een plastic clip die de cartridge beschermt terwijl hij in de verpakking zit. Niet elke cartridge zal een clipje of lipje hebben, maar als dat wel zo is, is het belangrijk dat u ze verwijdert voordat u probeert de inkt te installeren.

Wees voorzichtig rond het gouden contact- of verbindingspunt op uw cartridge wanneer u het installeert. Deze contactpunten zijn van cruciaal belang om uw inktniveaus nauwkeurig af te lezen en een goede verbinding met uw printer tot stand te brengen. Zij zijn ook gemakkelijk te bekrassen en zullen niet goed werken wanneer zij bedekt zijn met inktresten of stof. Als u stof op deze gouden chip ziet, veeg hem dan voorzichtig schoon met een Q-tip of een pluisvrije doek.

Uw inktcartridge installeren.

Voordat u uw inktcartridge voor de eerste keer probeert te installeren, moet u eerst uw gebruiksaanwijzing raadplegen. Elke printer is anders en als u uw inktcartridge verkeerd installeert, kan dat de printer, uw inktcartridge of beide beschadigen. Als er geen handleiding bij uw printer is geleverd of als u die kwijt bent, kunt u meestal wel een PDF-versie vinden op de website van de fabrikant. Voor meer populaire printermodellen is er vaak een instructievideo beschikbaar op de website van het merk, op YouTube, of op een van de vele blogs met technische kennis.

Wanneer u verse inkt in uw printer doet, doe het dan langzaam en wees voorzichtig. Voorkom dat geénstalleerde inktcartridges uitdrogen door de printer met de aan/uit-knop uit te zetten. Wacht tot de aan/uit-knop helemaal uit is voordat u de stekker uit het stopcontact haalt. Hierdoor kan de printerkop weer in zijn ruststand terugkeren, waardoor u schade aan de printer kunt voorkomen.

Opslag en bescherming.

Als uw bedrijf veel afdrukt, is de kans groot dat u enkele inktcartridges achter de hand wilt hebben als reserve. Het bewaren van inktcartridges is gemakkelijk, als u zich maar aan een paar basisregels houdt. Allereerst moet u de inktcartridges in hun verzegelde verpakking bewaren. Als u ze uit de luchtdichte verpakking haalt, drogen ze uit. Het mondstuk van uw cartridge kan verkorsten en er kan inkt uit de kamer druppelen. Cartridges moeten op een donkere en relatief koele plaats bewaard worden, zoals een kast, totdat het tijd is om ze te installeren.

Als u een geopende cartridge hebt, sluit hem dan zo goed mogelijk af om hem in goede staat te houden voor als u hem nodig hebt. Leg hem met het mondstuk naar boven in een luchtdichte houder, en als u de beschermende tape of clip hebt, breng die dan opnieuw aan voordat u hem opbergt. Om uitdrogen te helpen voorkomen, legt u een vochtig papieren handdoekje naast de cartridge in de houder en bewaart u hem op een koele, donkere plaats. Controleer de cartridge regelmatig om te zien of het papieren handdoekje niet uitgedroogd is.

Hoe weet u wanneer uw inkt op is?

De meeste printers zijn tegenwoordig uitgerust met technologie die nauwkeurig bijhoudt hoeveel inkt er nog in uw inktcartridges zit. Dit gebeurt in de vorm van een knipperend lampje of een melding op het LCD-scherm van uw printer. Andere, even duidelijke tekenen zijn wanneer de afdrukkwaliteit achteruit gaat, met strepen, ontbrekende kleuren of blanco pagina's als gevolg. Voordat u uw cartridge weggooit, moet u altijd dubbel controleren of er niet iets anders aan de hand is. Vaak zit er nog voldoende inkt in uw cartridge. Als u uw printer al een tijdje niet gebruikt hebt, kan het zijn dat de inkt in uw cartridge gewoon moet worden bijgevuld. Langdurige inactiviteit kan ertoe leiden dat de inkt bezinkt, waardoor de printer er moeilijker bij kan. Maak de cartridge klaar voor gebruik, veeg hem schoon, en probeer het opnieuw.

Verschillende inktcartridges worden op verschillende manieren geprimed en getest. Voor inktcartridges met geéntegreerde printkoppen, zoals de HP62, is de papieren handdoekjesmethode een populaire aanpak:

  • Maak een papieren handdoekje nat met warm water en dep de cartridge met de printkopzijde naar beneden. De printkop bevindt zich op het uiteinde van de inktcartridge. Hij ziet eruit als een gouden of koperen strip en is de plaats waar de inkt uit de inktpot komt. Let op dat u de printkop niet verwart met de gouden of koperen contactpunten of puntjes, die zijn de plaats waar de printer met de inktcartridge communiceert. Inkt komt daar niet vandaan, dus als u aan het deppen bent en er is geen inkt ... dan zou het heel goed kunnen dat u het verkeerde gedeelte dept.
  • Nadat u de printkop met een vochtig papieren doekje hebt afgedept, houdt u de cartridge ongeveer dertig seconden tot een minuut tegen een droog papieren doekje. Dit proces voert opgedroogde inkt af die de printkop zou kunnen verstoppen.
  • Als u klaar bent, kunt u de cartridge weer in de printer schuiven en een testafdruk maken. Als u nog steeds geen goed resultaat hebt, probeer dit dan nog eens.

Als uw printer afzonderlijke kleurencartridges gebruikt, zoals bijvoorbeeld de HP564XL serie, dan zal de papieren handdoekjesmethode niet werken. In plaats van een geéntegreerde printkop gebruikt dit type inktcartridge afzonderlijke inktcartridges die in een in de printer ingebouwde printkop steken. Hoewel dit een doeltreffende methode is om afdrukken van hoge kwaliteit te krijgen, kan uw printkop microscopisch stof, luchtbelletjes en opgedroogde inkt verzamelen, waardoor hij na verloop van tijd verstopt raakt. De gemakkelijkste manier om uw printkop schoon te maken is met een machine die ontworpen is om de inktsproeiers te reinigen. Veel printers hebben ook een ingebouwde reinigingsstand voor de printkop. Kijk in uw gebruiksaanwijzing of er een reinigingsprocedure in uw toestel is ingebouwd. Als uw proefafdruk nog steeds niet goed is, probeer dan het proces opnieuw uit te voeren.

Hoe weet u of de printkop het probleem is?

Zoals elk ander toestel hebben ook printkoppen een gebruiksduur voordat zij aan vervanging toe zijn. Het eerste teken dat uw printkop aan vervanging toe is, is een verlies van afdrukkwaliteit. Als het probleem een eenvoudige verstopping van de printkop is, kunt u met een paar schoonmaakbeurten alle opgedroogde inkt verwijderen. Als u de inktcartridges na de reinigingscycli vervangt en de afdrukkwaliteit is niet verbeterd, dan kan uw printkop de boosdoener zijn. De meeste printers geven tegenwoordig een soort waarschuwing dat er een structureel probleem met uw printkop is, en geven dat op het LCD-scherm aan met een waarschuwing als "printhead problem" of "printhead appears to be missing or damaged" om veel van het mysterie van uw problemen weg te nemen. De meeste printkoppen zijn gemakkelijk te vervangen, maar ze kunnen duur worden. In veel gevallen kost het vervangen van de printkop evenveel als het kopen van een vervangende printer. En in andere gevallen kan het installeren van een nieuwe printkop ingewikkeld zijn en enige technische vaardigheid vereisen. Voordat u een nieuw vervangingsonderdeel koopt, moet u de gebruiksaanwijzing raadplegen om te zien of het al dan niet de moeite waard is. Vaak is een mislukte printkop de perfecte gelegenheid om een apparaat te kopen dat beter geschikt is voor uw bedrijf, zodat u op de lange termijn geld kunt besparen.

Tips om de levensduur van uw inktcartridges te verlengen.

Inktcartridges worden snel duur. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige tips die u kunnen helpen meer uit uw inktcartridges te halen, zodat u minder vaak hoeft te betalen voor vervanging:

  • Gebruik uw printer regelmatig. Het lijkt misschien contra-intu?tief dat meer afdrukken tot inktbesparing leidt, maar als het op verspilling aankomt is dit een van de belangrijkere factoren. Door regelmatig af te drukken blijven uw inktcartridges geprimed en klaar voor gebruik, waardoor de kans kleiner wordt dat uw inkt bezinkt. Zo voorkomt u ook dat de inkt in de spuitmond opdroogt en verstoppingen veroorzaakt.
  • Wanneer u artikelen of e-mails afdrukt, druk dan af in de conceptmodus. Dit verbruikt minder inkt per pagina en drukt zelfs sneller af dan de gewone modus. Tenzij u iets afdrukt voor een presentatie, druk dan niet af in de hoogste kwaliteitsmodus, deze is bedoeld voor het maken van hoge-resolutie afbeeldingen en tekst voor alleen speciale gelegenheden, want hij verbruikt veel inkt (en drukt met een zeer trage snelheid af).
  • Gebruik de reinigingsstand niet te vaak. Uw printkop reinigen is belangrijk om verstoppingen te voorkomen en de kwaliteit van uw afdrukken te handhaven. Een reiniging uitvoeren als er geen grote problemen zijn lijkt misschien slim voor eenvoudig onderhoud, maar er is veel inkt voor nodig om de koppen door te spoelen en testpagina's te maken.
  • Houd uw printer altijd geladen. Ook als u niet in kleur afdrukt, moet u alle inktcartridges geladen houden. Door open ruimtes op een ingebouwde printkop komt er lucht in het apparaat, waardoor de cartridges die u gebruikt na verloop van tijd uitdrogen. Zelfs een oude cartridge die leeg is of bijna leeg is, is beter dan een gat laten.

Recycle uw inktcartridges.

Als het tijd is om oude inktcartridges weg te gooien, gooi ze dan niet gewoon in de vuilnisbak! Inktcartridges zijn gemaakt van waardevolle grondstoffen en ze kunnen gemakkelijk gerecycleerd worden.

Bij alle supermarkten, tuincentra en bouwmarkten waar een Wecycle-inleverbak staat kunt u inktcartridges inleveren voor recycling. Wecycle verzamelt apparaten, en dit is een heel kleintje. Cartridges zonder printkop zijn simpelweg inkttankjes.

Op de website van Wecycle vindt u een E-waste -inleverpunt bij u in de buurt:

  • Vul uw plaats of postcode in.
  • Vink aan dat u een 'Klein apparaat' wilt inleveren. 

Negentig procent van inktcartridge- en printeronderhoud is weten waar te beginnen. Als u uw printer regelmatig onderhoudt, krijgt u op lange termijn betere afdrukken voor minder geld. Als u van deze tips vaste gewoonten maakt, zult u een gelukkigere en gezondere printer hebben, die u minder hoofdpijn bezorgt.

Veel plezier bij het afdrukken!