De printerkop van uw printer reinigen

Een printer is een heel handig apparaat. Toch kan het ook wel eens voor frustratie zorgen. Iedereen kent het wel, zo uit het niets krijgt u een vage afdruk met allemaal strepen. Of er missen ineens een aantal letters.

U controleert natuurlijk eerst de inktcartridges maar die blijken nog lang niet leeg te zijn. Mocht u dan niet weten wat u verder zou kunnen doen om uw printerkop schoon te maken lees dan dit artikel.

Waarom moet u de printkop reinigen?

Welk soort inktcartridge u ook gebruikt, of u nou een Canon, Epson of Brother printer heeft of u gebruikt HP cartridges. Het zijn allemaal kleine tankjes die vol met inkt zitten. De printerkop zorgt ervoor dat de inkt op het papier terecht komt.

Het is dus een onmisbaar onderdeel van uw printer. Zitten er in de kanaaltjes van de printerkop opgedroogde inktresten dan is deze dus niet meer schoon. Hierdoor komt er dan niet genoeg inkt meer terecht op het papier.

Hierdoor krijgt u missende kleuren, slordige teksten of er missen kleuren. Daarom is het heel erg belangrijk om de printerkop regelmatig goed te reinigen.

Print eerst een testpagina ter controle

Om te achterhalen waar het probleem precies zit als uw afdrukken niet goed genoeg meer zijn kunt u het beste eerst even een testpagina uitprinten. Dit is een speciale functie op uw printer. Hiermee kunt u zien welke kleuren er niet meer goed geprint worden en of er lijnen onderbroken zijn.

U kunt een testpagina printen vanuit printerapp, de printersoftware of vanaf het display van uw printer. Meestal vindt u deze optie in het menu Onderhoud. Deze naam kan per printertype verschillen.

Zodra u begint met de testpagina uitprinten zal het er waarschijnlijk niet goed uitzien. U kunt deze pagina nu even opzij leggen. Zo kunt u hem na het reinigen van de printerkop gebruiken om te vergelijken.

Printkop reinigen via het reinigingsprogramma

Bijna elke printer is voorzien van een speciaal reinigingsprogramma. U activeert dit op precies dezelfde manier als waarop u de testpagina hebt geprint. Tijdens het reinigingsproces spuit de printer de spuitkanaaltjes door met inkt. Hierdoor gaat er wel wat inkt verloren maar u krijgt er betere afdrukken door.

Print na het reinigen nog een testpagina

Als uw printer klaar is met reinigen kunt u weer een testpagina printen. Dit zal er waarschijnlijk een stuk beter uitzien. Is het resultaat wel verbeterd maar nog niet wat het zou moeten zijn dan kunt u het reinigingsprogramma nog een keer uitvoeren.

Het gebeurt soms namelijk dat het vuil zo hardnekkig is dat de printer het niet in een keer kan verwijderen. Er zijn ook bepaalde printermerken waarbij u voor een speciale dieptereiniging kan kiezen.

Handmatig reinigen

Bij bepaalde printers van het merk Epson, Brother, Canon en ook bij sommige HP cartridges zitten de printkoppen op de cartridges. Deze kunt u met printkop uit de printer halen en ze met de hand reinigen. Dit kan pas gedaan worden nadat u eerst het reinigingsprogramma hebt uitgevoerd.